BENGTS FÄRG

Meny

Ta hand om din terrass – så lyckas du

Efter en lång vinter är det nu dags att se över trädäcket. Terrassen är ofta hårt utsatt av vädrets nycker men med lite omsorg och rätt produkter kommer dina träytor förbli vackra i många år.

Så gör du:

1. Tvätta

Om altandäcket är fint och relativt fritt från sprickor räcker det oftast att tvätta, gärna med en Alg & Mögeltvätt då det nästan alltid finns lite beläggning på sina ställen.
Har du tänkt ge terrassen lite extra kärlek i form av olja ska du använda dig av en lite starkare tvätt. Nordsjös Tinova Wood Cleaner tar effektivt bort orenheter och påväxt, samtidigt som den bleker träet så att det nästan blir så ljust och fint som när det var nytt. Fråga personalen i våra butiker om vad du bör tänka på innan du börjar, och vilka redskap som kan vara bra att ha till sin hjälp.

Tinova Wood cleaner tar bort smuts, gammal olja och bleker träet (se längst ner för råd om obehandlat trä). Detta gör att ditt trädäck kommer att hålla längre eftersom träet suger in oljan bättre. Börja med att sätta på skyddsglasögon och skyddshandskar och täck växter, rabatter, plast och husvägg innan du rengör med Tinova Wood Cleaner.

Fukta träkonstruktionen med vatten och lägg sedan på koncentrerad Tinova Wood Cleaner. Den kan antingen strykas på med en pensel eller borste. Låt detta verka i 10-20 min och skura sen underlaget ordentligt. Avsluta med att skölja med rikligt med vatten. Högtrycksspruta är inte rekommenderat då vattentrycket kan göra så att träet flisar sig. Låt sedan torka och slipa träet lätt, borsta till sist sen bort slipdammet.

2. Olja in terrassen

Se till att fukthalten är under 16% innan du påför oljan, mät gärna med en fuktmätare innan. Nordsjös Tinova UV Super Terrace är en färglös vattenlöslig terrass- och möbelolja som tränger ner i träet och skyddar i upp till fyra år. Vill man ha oljan pigmenterad så finns det mängder med vackra blandningar att välja på.

Se vår kulörguide till terrassen här.

  1. Börja med ändträet, mätta detta noggrant med olja genom att stryka det minst 3–4 gånger.
  2. Slutbehandla 1-2 gånger med Tinova UV Super Terrace.
  3. Torka bort överskottsoljan efter ca 10-25 minuter. Ett oljat trädäck ska kännas som en bar träyta, inte som en lackad yta.

Tänk på att se till att det inte förväntas bli regn eller dagg under de närmaste 6 timmarna. Nu är ditt trädäck redo för både regnskurar och grillfester i flera år!

Olja in obehandlat trä

Nytt trä klarar sig med lätt slipning innan oljning. Se till att träet är torrt innan du påför Tinova UV Super Terrass 1-2 strykningar beroende på hur väl träet suger in oljan.

Kulör: 407 Storvindeln